Troubleshooting: Airless / HEA verfspuit

In het onderstaande artikel worden de meest voorkomende vragen / problemen uitgelegd en opgelost. Staat het probleem wat u momenteel ervaart hier niet tussen, dan kunt u contact met ons opnemen.

Airless machine zuigt geen verf aan

Allereerst dient de machine volledig te worden geassembleerd zoals in de instructievideo's op onze site en in de handleiding staat vermeld.

Wanneer de verfspuit in de PRIME stand niet aanzuigt, terwijl de verf voldoende is verdund, dan ligt het meestal aan een vastzittende plunjerkogel.
Voer de volgende stappen uit voor de snelste oplossing :

 1. Druk op de rode knop aan de zijkant van het inlaatventiel, tot u een tik voelt en probeer opnieuw aan te zuigen
 2. Schakel de machine in de SPRAY stand en weer terug op de PRIME stand en probeer opnieuw aan te zuigen
 3. Koppel de aanzuigslang en de retourslang los en duw de inlaat kogel los, die je vanaf de onderkant ziet zitten (zie PDF document punt A.) en probeer opnieuw aan te zuigen
 4. Maak het uitlaatventiel los en duw het kleine kogeltje los, dat zichtbaar is in de losgemaakte plug (zie PDF document punt B.)  en probeer opnieuw aan te zuigen
 5. Koppel de aanzuigslang en de retourslang los, draai de machine om en vul het inlaatventiel met water. Zet de machine in stand twee (zie YouTube filmpje Titan HEA) Als het water door het uitlaatventiel naar buiten komt moet het probleem zijn opgelost.
 6. Airless machine bouwt geen druk (meer) op

  Heeft u de verf voldoende verdund? En gebruikt u de juiste tip voor de klus?

  In bijna alle gevallen gaat het hier dan om een schoonmaakprobleem. Doordat er niet volledig is schoongemaakt kunnen (kleine) verfresten ervoor zorgen dat de kogels van de plunjerpomp vast blijven zitten, of dat de tip verstopt is. Hierdoor wordt er geen verf meer aangezogen.

  Probeer in dit geval, maar ook als het probleem zich voordoet, bij de eerste ingebruikname, de kogels van de pomp los te krijgen door de stappen uit te voeren in de PDF en/of de handelingen in het YouTube filmpje uit te voeren.

  Wanneer dit geen oplossing biedt zal de machine moeten worden gecontroleerd en professioneel moeten worden gereinigd (vul hiervoor het garantieformulier in). Hier zijn wel kosten aan verbonden, aangezien schoonmaak storingen niet onder de garantie vallen. Wanneer het een mechanisch probleem is, dan valt dit direct onder de garantie. Wagner kan dit eenvoudig checken aan de machine en vervolgens handelen.

  Airless machine lekt aan de onderkant

  Wanneer er een lekkage ontstaat bij het eerste gebruik, dan kan het zijn dat er een seal niet goed aansluit. Het kan altijd voorkomen dat een machine een productiefout heeft opgelopen.

  Vult u aub het garantieformulier in en voeg daar een aantal foto’s bij. Wij zullen dan uw aanvraag direct in behandeling nemen.

  Airless machine werkt niet meer

  In bijna alle gevallen gaat het hier dan om een schoonmaakprobleem. Doordat er niet volledig is schoongemaakt kunnen (kleine) verfresten ervoor zorgen dat de kogels van de plunjerpomp vast blijven zitten, of dat de tip verstopt is. Hierdoor wordt er geen verf meer aangezogen of door de machine worden gepompt.

  Probeer in dit geval, de kogels van de pomp los te krijgen door de stappen uit te voeren in de PDF en/of de handelingen in het YouTube filmpje uit te voeren.

  Wanneer dit geen oplossing biedt zal de machine moeten worden gecontroleerd en professioneel moeten worden gereinigd (vul hiervoor het retour / garantie formulier in). Hier zijn wel kosten aan verbonden, aangezien schoonmaak storingen niet onder de garantie vallen. Wanneer het een mechanisch probleem is, dan valt dit direct onder de garantie. Wagner kan dit eenvoudig checken aan de machine en vervolgens handelen.

  Airless pistool lekt voor de tip

  In of bij uw Airless machine is een seal geleverd. Deze seal bestaat uit een stalen ‘dopje’ met een ronde uitsparing. Hier achterop gedrukt, zit een wit nylon ringetje. Deze seal zorgt ervoor dat de tip goed strak aansluit in het pistool en op zijn plaats houdt.

  Wanneer u lekkage ervaart, komt dit in alle gevallen door een niet goed geplaatste of ontbrekende seal. Plaats deze seal goed om het lekken te voorkomen. Zorg er ook voor dat de tiphouder (schroefbare gedeelte met zwarte kunststof uiteinde) hand strak is aangedraaid, zodat de tip goed klem zit. Op deze manier drukt u de seal ook goed in het pistool.

  Tip past niet in mijn verlenglans

  Het kan zijn dat u een standaard Airless tiphouder op of bij uw verlenglans heeft gekregen. De HEA (High Efficiency Airless) tips hebben een iets ander format, waardoor uw tip mogelijk niet past. 
Draai daarom de tiphouder van uw HEA pistool op de verlenglans, in plaats van de standaard Airless tiphouder. Met de tip houder van het HEA pistool moet de HEA tip direct passen.

  Witte plug van de retourslang is afgebroken

  Het kan wel eens voorkomen dat de witte plug, waar de retourslang op gemonteerd zit, afbreekt. In dit geval hebben wij er een beperkt aantal beschikbaar als onderdeel. U kunt deze bij ons opvragen via mail of telefoon.

  Het spuitresultaat is nog niet naar wens

  U bent niet tevreden met het resultaat dat u krijgt met uw Airless verfspuit. Erg vervelend, maar wij gaan ervoor zorgen dat u zo snel mogelijk tevreden bent met het resultaat. In de meeste gevallen kunnen we dit bewerkstelligen door een aantal tips. De belangrijkste noemen we hier alvast voor u.

  Als u denk dat het resultaat beter kan, dan vertaalt dit zich meestal in symptomen zoals: geen glad (egaal) resultaat, teveel verf verbruik, of teveel spuitnevel.

  De oorzaak van boven genoemde situaties komt, in bijna alle gevallen, neer op een of meer van de volgende zaken:

  1. Het gebruik van een verkeerde tip
  2. De tip is niet goed gereinigd of verstopt
  3. Uw muur is niet stof vrij of bewerkt met een primer
  4. De machine staat op te veel, of te weinig vermogen ingesteld
  5. De vloeistof is niet geschikt om te verspuiten met een verfspuit
  6. U gebruikt Histor Monodek, Flexa Powerdek of de latex van Hornbach, welke niet goed verspuitbaar zijn
  7. In principe spreken bovenstaande zaken voor zich, maar we willen u een aantal tips geven voor een beter resultaat.

   U krijgt banen in plaats van glad resultaat?
   
Dit heeft altijd te maken met dat de verf te dik is voor de gebruikte tip. Het meest eenvoudig is om bij de verffabrikant de werkbeschrijving op de vragen. Hierin kunt u exact zien welke tip u dient te gebruiken en of u eventueel dient te verdunnen. Voor muurverf is dit normaal de 517 tip en voor lakken, beitsen en oliën de 311 tip. Als u buitenmuren wilt verven, dan heeft u sowieso de 619 tip nodig, in combinatie met een HEA 350 machine of PowerPainter 90.

   Verstopping van de tip
   Als de tip verstopt is dan kan het zijn dat de tip geen continue en goed vernevelde verf doorlaat. Als er opgedroogde verf in de tip zit dan kunt u proberen met Tipclean de tip nog te reinigen. Als dit geen zin heeft, dan dient u een nieuwe tip aan te schaffen.
Als u bezig bent met verfspuiten en u ervaart een verstopping, dan kunt u de tip 180 graden draaien in de tiphouder en even door te spuiten. Op deze manier blaast u oneffenheden uit de tip en kunt u direct verder.

   Geen banen, maar het spuitbeeld is niet egaal en strak?

   Vraag de werkbeschrijving op bij de verffabrikant en controleer of de verf verspuitbaar is. Controleer of de gebruikte spuittip correspondeert met de beschreven spuittip in de werkbeschrijving. 
Histor Monodek, de Hornbach latex en vermoedelijk Flexa Powerdek geven veelal niet het gewenste resultaat. Gebruik een verf die geschikt is om te verspuiten.
 Zorg er ook voor dat u uw muren verfklaar maakt. Het is noodzakelijk om een voorstrijk of primer te gebruiken bij vocht opnemende oppervlaktes, zoals nieuw stucwerk.

   U verspuit teveel verf?

   Dit heeft ermee te maken dat de verf te dun is ten opzichte van de gebruikte tip. Vraag de werkbeschrijving op bij de verffabrikant om de juiste tip te achterhalen.

   U ervaart teveel spuitnevel?
   
Spuitnevel heeft 3 oorzaken:

   1. De muur die u bewerkt is niet schoon en geeft kalk / stof af, dat kan opwaaien. Dit kan worden ervaren als spuitnevel. Zorg er te allen tijde voor, dat de muur die u wilt bewerken afgenomen is.
   2. De gebruikte spuittip en/of filter past niet bij de dikte van de verf. Vraag hiervoor de werkbeschrijving van de fabrikant op, zodat u altijd de juiste tip heeft voor de gebruikte verf.
   3. Zorg ervoor dat u bij het spuiten, zoveel mogelijk met de spuitkop loodrecht naar de muur wijst. Houd een afstand van 20 cm (van spuitkop naar de muur). Probeert u het zwenken met uw arm / pols te vermijden.

   Indien u bovenstaande in acht neemt kan spuitnevel nooit een succesvolle klus in de weg staan.

   Mocht u hier het spuitbeeld nog niet strakker krijgen dan verwijzen we in eerste instantie naar de handleiding. Hier staan handige tips in met betrekking tot de beste spuittechniek. Zoals afstand tot de muur, niet zwenken en het gebruik van de trekker.